Mijn verhaal

Jan van Summeren

Mijn naam is Jan van Summeren, alias Janimal. Ik teken en aquarelleer vanaf mijn veertiende. Ik schilder zowel abstract als realistisch met hoogwaardige acrylverf. Daarnaast heb ik me toegelegd op digitale bewerking van mijn kunstwerken en fotografie. Soms schrijf ik teksten bij mijn werken om mijn bezieling daarbij te uiten.

Ik werk intuïtief en impulsief aan energieke, wervelende en kleurrijke kunstwerken. Exposeren was nooit mijn ambitie, ik wilde me vooral uiten en afreageren in een wereld die vaak op zijn kop staat. Op advies van intimi besloot ik in 2020 om mijn werk met de buitenwereld te delen door een eerste expositie van 32 kunstwerken in het Gemeentehuis van Waalwijk.

Janimal

Janimal is mijn naam als kunstbeoefenaar omdat ik uit het samenzijn met de huisdieren in mijn leefomgeving veel inspiratie put. Ze zijn authentiek en kleurrijk, ze leven bij de dag, bieden afleiding, troost en gezelligheid, verwachten niets terug en zetten aan tot beweging. Van dieren leer ik in het Hier en Nu te blijven. Staande voor een wit doek een nieuwe start, een diepe sprong te maken. Tijdens het schilderen wordt ik vaak geïnspireerd door Lumi een speciale kater die nog witter is dan het doek waar ik de strijd mee aanga.

Lumi

Ik breng in mijn creaties de wisselende invloeden van momenten, sferen, stemmingen en emoties in beeld. Historisch opgekropte agressie, angst en eenzaamheid, mateloze liefde en kleurrijke vreugde zijn afwisselend aanwezig in en kenmerkend voor mijn werk. Intens gekleurd, soms timide maar vaak ook hard en turbulent. Mijn werken zijn authentiek en dagen de verbeelding van de waarnemer uit.

In mijn werk ontstaan unieke patronen die kunnen worden ingezet voor textiele werkvormen zoals kleding en aankleding van interieurs.

Ik creëer desgevraagd kunstwerken die aansluiten bij de spirituele visie en interieurwensen van de opdrachtgever en ondersteun bij de abstracte vormgeving hiervan.

Ik heb haast altijd haast en sta soms stomverbaasd stil, bij de milde stilte, als ik ben uitgeraasd’